Zoeken
  • janwolter5

Documentaire 'Change 2012'

Bijgewerkt op: 23 jun. 2020In 2003 maakten we een documentaire over onze zoektocht naar de afzender van de graffiti ‘Change 2012′ en naar de achtergronden van het fenomeen 2012. Deze in eigen beheer gemaakte film zond RTV Utrecht diverse keren uit. Ook ging de docu rond in het lezingen- en clubcircuit. Inmiddels is het oud nieuws. Gelukkig bestaat de wereld nog. Wat hield ons bezig ruim tien jaar geleden?


“Al een tijdlang verschijnt op diverse plekken in de stad Utrecht de graffiti-uiting Change 2012. Wie iets van de Mayakalender afweet, krijgt dan waarschijnlijk hetzelfde vermoeden als wij, documentairemakers Jan Wolter Bijleveld en Upe van Leeuwen. Change 2012 lijkt te verwijzen naar het einde van de zogenaamde Lange Telling van de Maya’s. Omgerekend naar onze kalender is dat op 21 december 2012. En wat gebeurt er dan? Sommigen spreken van een markeerpunt voor onze beschaving, met dramatische veranderingen met wereldwijde impact. Anderen zeggen: dat is het einde van de wereld. Weer anderen zeggen: dat is het einde van een cyclus en de volgende dag komt de zon gewoon weer op.


De docu Change 2012 is op twee manieren een zoektocht in Utrecht. We gaan op zoek naar de afzender van de graffiti. Wat wil hij of zij ons vertellen? Ook krijgen drie Utrechtse deskundigen de kans om hun licht te laten schijnen over het fenomeen ’2012′. Aan het woord komen schrijver Peter Toonen (van boeken ‘Wat wisten de Maya’s?’, ‘De natuurlijke tijd’ en ‘Het einde van de gestolen tijd’), astronoom prof. dr. Cees de Jager (Utrechtse sterrenwacht en mede-grondlegger van de stichting Skepsis) en historicus Sebastian van Doesburg. Elk hebben zij hun eigen kijk op wat er boven ons hoofd hangt – of juist niet.

De documentaire is gemaakt met minimale middelen en beslaat een deel van de verhalen die over 2012 de ronde doen. Maar raakt wel de kern van de discussie over ‘weten en geloven’. In een interview met het Utrechts Nieuwsblad mochten we vertellen over onze zoektocht. Dat leverde een kleine storm aan reacties op, variërend van argwanend, cynisch, boos, vijandig tot nieuwsgierig. Uiteindelijk lukte het contact te krijgen met de maker van de tags Change 2012 en zijn visie op het verhaal te horen.26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven