Leer jezelf kennen. Hoe doe je dat? En hoe kan een boek van bijna tweeduizend jaar oud je daarbij helpen?

In januari stond ik voor het online programma ‘Leer jezelf kennen’ weer drie avonden in de studio bij @theschooloflife.amsterdam. Met de fijne ondersteuning van Marlene van Loo (presentatie/moderatie) Robbert Schep (techniek).
Het totale programma duurt twaalf weken. Het gaat over relaties verdiepen, leren wat je wilt in je werk, meer kalmte vinden en jezelf onderzoeken. Mede-docenten zijn @reinerek, @barbaravandersteen en @lammertkamphuis, elk nemen we drie avonden voor onze rekening.
Ik verzorgde de lessen ‘Meer kalmte vinden’. En dat is een uitdaging! Hoe je met alle onrust omgaat, is onmogelijk in één post te beschrijven.
Wel wil ik de boektip delen waarmee ik gisteravond afsloot: ‘Levenskunst’ van Seneca, een boek vol wijze, praktische raad van deze stoïcijnse filosoof. Een bron van inspiratie, superprettig leesbaar gemaakt door de vertaler.
(Ga je dat boek lezen en is de stoicijnse filosofie nieuw voor je? Dan raad ik je aan te beginnen met het Nawoord. Dat geeft een goede introductie in de ideeën van Seneca.)
In dit boek vind je ook het essay ‘Innerlijke rust’. Dat schreef Seneca naar aanleiding van een brief van zijn goede vriend Serenus die om raad vraagt vanwege een voortdurend onbestemd en ongedurig gevoel.
Seneca geeft diverse adviezen en besluit: ‘Dit zijn zo wat suggesties, Serenus, mijn beste vriend, om je innerlijke rust te bewaren of te herstellen. (…) Een ding moet je daarbij goed voor ogen houden. Geen van deze middelen is krachtig genoeg op zichzelf. We willen iets kwetsbaars bewaren, de geest is zwak. Het lukt alleen wanneer we die omringen met aandachtige en voortdurende zorg.’
Dus geen supertip of geheime formule. ‘Aandachtige en voortdurende zorg’. Zo kun je er zijn voor jezelf én voor anderen.
Interesse in deze online opleiding? In het najaar doen we 'm weer, houd de website van The School of Life Amsterdam in de gaten.
Nieuwsgierig naar wat ik in jouw organisatie kan brengen, bv. over zelfkennis, gemoedsrust en veerkracht van medewerkers, stuur me een bericht (janwolter@hoofdruimte.nl). Want daar heb ik nog wel een paar (oeroude en nieuwe) ideeën over.
