Zoeken
  • janwolter5

Vijf redenen waarom ik enthousiast ben over animaties


Een animatie is kernachtig. Je hebt iemand even voor jezelf. Informatie is makkelijk deelbaar. Er is een ingebouwd bullshit-filter en je wordt vanzelf supersober met woorden. Als dat geen mooi werk oplevert…


In de afgelopen jaren hebben we animaties gemaakt voor diverse opdrachtgevers (vaak als onderdeel van een uitgebreidere campagne, voor achtergrondinformatie zijn andere middelen weer geschikter).


1. De kern van je verhaal komt over. Veel communicatie gaat via een scherm (computer, laptop, tablet, mobiel). In een animatie heb je bewegend beeld, muziek en geluidseffecten en een voice over. Dat zorgt voor impact.


2. Je hebt iemand even voor jezelf. Bij tekst en beeld weet je nooit of een lezer overal de tijd voor neemt. Als een animatie qua inhoud en uitvoering goed is, lukt het iemand’s aandacht vast te houden. Ergens tussen de één en twee minuten.


3. Een animatie is deelbaar. Je kunt deze op een website plaatsen. Ook is een animatie makkelijk deelbaar via social media. Het verhaal verspreidt zich zoals je het wilt verspreiden (terwijl met tekst en beeld iedereen zelf kan knippen en plakken).


4. Een ingebouwd bullshit-filter. Ooit kreeg ik deze tekstschrijverstip: lees de tekst die je geschreven hebt hardop. Zo kun je genadeloos testen waar het interessanter of korter of duidelijker kan. Het geldt helemaal als je een voice over voor een animatie schrijft. Je moet wel eerlijk durven zijn: neem ik mezelf nog serieus als ik mezelf dit hoor zeggen? Nee, doelgroepen bestaan niet alleen uit Jip’s en Janneke’s. Soms zíjn dingen niet simpel. Dit is ook geen pleidooi voor over-simplificatie, het is wel een pleidooi om kernachtig te zijn.


5. Je wordt vanzelf supersober met woorden. Churchill schreef ooit: “Ik heb weinig tijd dus ik schrijf je een lange brief.” Tot de kern komen, is meer werk, maar de moeite waard. Actief schrijven, spreektaal gebruiken, zo kom je tot heldere uitleg.

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven