Zoeken
  • janwolter5

Papier hier

Bijgewerkt op: 18 okt. 2021

Vooraf heb je precies voor ogen hoe iets gaat lopen, maar vaak genoeg pakt de werkelijkheid anders uit dan verwacht.


Zo ging ik er bijvoorbeeld vanuit dat mijn nieuwe boek op de geplande datum zou verschijnen. Iedereen had er zijn best voor gedaan, de eindredacteur, de uitgever, de ontwerper, de opmaker, de corrector en degene die gaat over de publiciteit.


In dat boek haal ik onderzoeken aan waaruit blijkt dat 80 procent van de mensen te optimistische inschattingen maakt. We weten wel dat er dingen misgaan en dat het kan tegenzitten, maar dat overkomt ánderen. Denken we.


Toen ik een nieuwsbericht las over gebrek aan papier bij drukkers dacht ik alleen: bizar, alles gaat op aan verpakkingen voor online shopping. Het kwam niet bij me op dat het ook zou kunnen gelden voor mijn boek. Papiertekort? Daar hebben anderen last van, niet ik. Dacht ik.


Het heeft absoluut voordelen dat we optimisten zijn. Alleen daardoor kan de werkelijkheid soms onverwacht tegenvallen. Wat verwachtingen met jou doen, en wat jij met verwachtingen kunt doen, daarover gaat mijn boek ‘Wat had je dan verwacht?’


En dat ligt dus vier weken later dan verwacht in de winkel, de boekpresentatie schuift vier weken op, het is even gedoe, verder komen we er wel overheen, maar het zet me toch aan het denken.


Papier gaat op aan de verpakking, inhoud moeten wachten. Het lijkt verdorie de kabinetsformatie wel. Is het een trend? Willen we dit? Zijn dit de prioriteiten van dit moment? Wat kunnen we er eventueel aan veranderen?


Een suggestie: als mijn nieuwe boek ‘Wat had je dan verwacht?’ verschijnt op 16 november bij A.W. Bruna Uitgevers (daar ga ik nu vanuit), en je wilt het aanschaffen (dat zou leuk zijn), ga dan als het even kan naar de boekwinkel in de buurt in plaats van online bestellen. Tenminste, als je liever inhoud hebt dan verpakking.


PS. Zelf ben ik medeschuldig. Op de foto mijn laatste online bestelling, twee plastic prullen die de wifi zouden verbeteren. Ook die had ik natuurlijk in de winkel moeten halen. (En ze werken bovendien niet zoals verwacht…)
18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven