top of page

Boeklancering! O nee, toch niet.

Vooraf heb je precies voor ogen hoe iets gaat lopen, maar vaak genoeg pakt de werkelijkheid anders uit dan verwacht.


Zo ging ik er bijvoorbeeld vanuit dat mijn nieuwe boek 'Wat had je dan verwacht?' op de geplande datum zou verschijnen. Iedereen had er zijn best voor gedaan, de eindredacteur, de uitgever, de ontwerper, de opmaker, de corrector en degene die gaat over de publiciteit. Ikzelf natuurlijk ook. Iedereen.


In dat boek haal ik onderzoeken aan waaruit blijkt dat 80 procent van de mensen te optimistische inschattingen maakt. We weten wel dat er dingen misgaan en dat het kan tegenzitten, maar dat overkomt ánderen. Denken we.


Zo dacht ik bij het lezen van een nieuwsbericht over gebrek aan papier bij drukkers: het zal je maar gebeuren. Het kwam niet bij me op dat het ook zou kunnen gelden voor mijn boek. Papiertekort? Omdat al het papier nu op gaat aan verpakkingen voor webshops? Daar hebben anderen last van, niet ik. Dacht ik.


Het heeft absoluut voordelen dat we optimisten zijn. Alleen daardoor kan de werkelijkheid soms onverwacht tegenvallen. Wat verwachtingen met jou doen, en wat jij met verwachtingen kunt doen, daarover gaat mijn boek ‘Wat had je dan verwacht?’


En dat ligt dus vier weken later dan verwacht in de winkel, de boekpresentatie schuift vier weken op, het is even gedoe, verder komen we er wel overheen.


Een suggestie: als mijn nieuwe boek ‘Wat had je dan verwacht?’ verschijnt eind november 2021 bij A.W. Bruna Uitgevers (daar ga ik nu vanuit), en je wilt het aanschaffen (dat zou leuk zijn), ga dan als het even kan naar de boekwinkel in de buurt in plaats van online bestellen. Tenminste, als je liever inhoud hebt dan verpakking.


PS. Zelf ben ik medeschuldig. Op de foto mijn laatste online bestelling, twee plastic prullen die de wifi zouden verbeteren. Ook die had ik natuurlijk in de winkel moeten halen. (En ze werken bovendien niet zoals verwacht…)
bottom of page