Hoofdruimte__JBF1001-1.jpeg

Vaakgestelde vragen

Koptekst 5

Kun je ook voor óns een workshop verzorgen? Uiteraard. Wat had je dan verwacht?

 

Waarover gaat je workshop? Ik sluit graag aan bij de vraag van elke opdrachtgever. Zo gaat het de ene keer over werkdruk(drukdruk), dan weer over omgaan met een uitdagende situatie, over de hectiek en over samenwerken, communiceren of grenzen stellen. 

 

Voor wie is je workshop geschikt? Voor nieuwsgierige mensen die willen groeien en open staan voor een andere manier van denken en doen. In de afgelopen tijd stond ik onder meer voor trainees, managers, creatief ondernemers, werkzoekenden, scholieren/studenten, onderzoekers, HR-professionals, een fuserend team. Ik máák de workshop geschikt voor jouw organisatie en doelgroep. 

Wat is er uniek aan jouw workshops?  Als vertrekpunt is er het thema ‘verwachtingen’ (daarover schreef ik het boek 'Wat had je dan verwacht?').  Dat is breed toepasbaar en geeft een interessant perspectief op allerlei situaties en (werk)relaties waarin je je bevindt. Vragen en ongemakkelijke issues kan ik bespreekbaar en behapbaar maken. ​

Wat is de workshop niet? Het is geen wonderplan met vijf stappen naar succes en geluk en rust en balans én de juiste mindset en de beste-versie-van-jezelf. Maar zoiets vermoedde je waarschijnlijk al.

Wat dan wel? De workshop is gericht op de praktijk van alledag. Ik noem het bij voorkeur een DenkVerkenning. Stil staan. De blik openen. Een onderwerp bespreekbaar maken. Relevante vragen, ook de ongemakkelijke als dat nodig is, aan bod laten komen. Loskomen van wat vastzit. Onverwachte gezichtspunten toelaten. En dan verkennen wat je anders kunt doen en laten.

En wat levert het op? Waar ik naartoe werk is het punt waarop je zegt: hier kán ik ook echt iets mee. Door bewust stil te staan bij de situaties waarin je je bevindt, en de verwachtingen (welke verwachtingen heb je zelf, wat wordt er van jou verwacht, wat verwacht je van jezelf?) leer je jezelf beter kennen. En meer zelfkennis zorgt er weer voor dat je steviger staat, bewuste keuzes kunt maken en gericht verder groeit.​

Hoelang duurt een workshop of lezing? Een lezing is meestal rond de 30 - 60 minuten. Daar kunnen al interactieve elementen in zitten. Een workshop kan van een uur tot een dagdeel duren, ook een hele dag is mogelijk. 

Wat is er nog meer mogelijk? Met het thema 'verwachtingen' kun je alle kanten op, ook bij de opening of afsluiting van een event.

 

Wat kost het? Het tarief voor een lezing met interactie (30-60 minuten) is 650,-, voor een workshop van 2 - 3,5 uur uur is dat 750 à 1000,- exclusief reiskosten en 21% btw. Specifieke wensen voor maatwerk, een ultrakorte lezing of extra lange workshop hoor ik graag van je, zodat ik een passende prijsopgave kan maken. 

Kunnen we ook je boek ‘Wat had je dan verwacht?’ bestellen bij de workshop? Zeker, bij 10 deelnemers of meer is het mogelijk om tegen een gunstige workshopprijs aan elke deelnemer het boek ‘Wat had je dan verwacht?’ mee te geven. 

Hoe ben je terecht gekomen in het geven van workshops? In 2006 ben ik begonnen met schrijven over het onderwerp ‘loslaten’. Daar is veel uit voortgekomen. Het platform lsltn.nl (staat voor loslaten), de boeken Loslaten, Los werken en Los leven. Inmiddels schrijf en spreek ik zo’n 15 jaar over loslaten, je eigen denken verruimen, loskomen van aannames, (werk)drukdrukdruk en rust/ruimte in je hoofd. Verwachtingen werd gaandeweg een hoofdthema en daarover gaat mijn boek 'Wat had je dan verwacht?'

 

Wat doe je bij The School of Life Amsterdam?

Daar geef ik geregeld de avondvullende class Hoe blijf je kalm? Ik geef ik er de intensive De Weg naar Kalmte, een programma van een hele dag, soms als onderdeel van een vierdaagse 'De Reis van je Leven.' In de online reeks Lessen voor het Leven verzorg ik drie avonden over het thema 'Kalmte' (andere thema's zijn Liefde (docent: Reine Rek), Emotionele Intelligentie (docent: Barbara van der Steen) en Werk (docent: Lammert Kamphuis).

Waar ben je vóór? Ik ben er een groot voorstander van om het Toch-Niet-Zo Maakbare leven te omarmen. 

 

Pas je zelf elke dag toe waarover je schrijft? Ik zou niet durven beweren dat mijn leven kalm en succesvol en onder controle is. Wel dat ik door het schrijven en spreken enorm veel geleerd heb. De opgedane praktijkkennis deel ik graag – en daar leer ik ook weer elke dag van. 

Ruimte in je hoofd - JW Bijleveld hoofdr
TSOL festival Tivoli Vredenburg.jpg
The School of Life Festival 2019 Jan Wol

Te weinig gestelde vragen

Wat denk je?

Hoe kom je daarbij?

Weet je dat zeker?

Is dat echt zo of denk je dat ’t zo is? 

Wat had je dan verwacht?

Moet ik succesvol zijn?

Moet ik dat doen? (en alle andere vragen die beginnen met Moet ik….?) 

Van wie moet dat dan?

Wat doen we onszelf aan met het idee dat het leven maakbaar is?

Waarom zou je zekerheid willen?

Hoezo zou onzekerheid er niet mogen zijn?

Wat kan er gebeuren?

En als dat gebeurt, is dat dan echt zo erg? 

Hoe haal je het uit je hoofd?

Als je jezelf voorbijloopt, lach je dan wel even vriendelijk? 

Zou het ook anders kunnen? Kan dit eenvoudiger? 

Hoeveel tijd geef je weg aan een ander, en hoeveel tijd geef je aan jezelf? 

Waar gaat het nou echt om?

Wil ik dit echt?

Wat vind ik hier zelf eigenlijk van?

Wat doet er voor mij werkelijk toe?

Wat is een goede vraag? 

 

Over vragen nadenken is van levensbelang. Door stil te staan bij vragen, ook de ongemakkelijke, kom je dichterbij de ware antwoorden. En dat doe ik graag in een workshop, ook voor jouw organisatie, doelgroep of evenement. Stuur me een bericht met je vraag, ik denk graag met je mee. 

RWS 1.jpeg
Ruimte in hoofd workshop JW Bijleveld hoofdruimte.nl.jpeg
WhatsApp Image 2022-04-28 at 13.11_edited.jpg

Interesse in een verhelderende workshop over anders denken en anders doen?

Ook voor jou verzorg ik graag een korte talk, een workshop van een dag of een dagdeel. Met luchtige diepgang, praktische ideeën en interactie. Stuur me gerust een bericht met je wens of vraag, dan ontvang je snel van mij een voorstel.

Vaakgestelde vragen, maar ook 
te weinig gestelde vragen