Vaakgestelde vragen, en 
te weinig gestelde vragen

Hoofdruimte__JBF1001-1.jpeg

Vaakgestelde vragen

Koptekst 5

Kun je ook voor óns een workshop verzorgen? Uiteraard. Wat had je dan verwacht?

 

Waarover gaat de workshop? Over wat jou en je organisatie/doelgroep bezig houdt. Vaak gaat het over (werk)drukdrukdruk, rust in je hoofd, persoonlijke ontwikkeling, communicatie en samenwerking. Uniek is dat je via het thema 'verwachtingen' net weer een andere kijk op jezelf en je (werk)omgeving krijgt. Het geeft inzicht én aanknopingspunten om praktisch mee aan de slag te gaan. Met 'verwachtingen' kun je alle kanten op, ik schreef er een boek over met de titel 'Wat had je dan verwacht?'

Wat is de workshop niet? Het is geen VijfStappen Wonderplan met tips en tricks voor een Perfect Succesvol en Gelukkig Leven. Maar zoiets vermoedde je waarschijnlijk al.

Wat wel? Stil staan. De blik openen. Een onderwerp bespreekbaar en behapbaar maken. Verwachtingen herkennen. Ik noem het ook wel een DenkVerkenning, want het gaat over je denken, je aannames. Met als uitdaging om daar ook weer los van te komen. Interactie. Herkenbare situaties. Luchtige diepgang. Realisme en erkenning dat het leven soms een chaotisch uitdaging is (en niet zo maakbaar als we graag zouden willen geloven).

En wat levert het op? Via het thema verwachtingen krijg je een waardevolle kijk op jezelf en je (werk)omgeving. Als je stap voor stap gaat zien wat die verwachtingen met je doen, verkennen we ook praktische ideeën om je gemoedsrust en energie te bewaken, veerkracht te ontwikkelen, soepeler samen te werken en helder te communiceren. 

Voor wie is je workshop geschikt? Voor nieuwsgierige mensen die willen groeien en open staan voor een andere manier van denken en doen. In de afgelopen tijd stond ik onder meer voor trainees, managers, creatief ondernemers, werkzoekenden, scholieren/studenten, onderzoekers, HR-professionals, een fuserend team en vele anderen.

Hoelang duurt een workshop of lezing? Een lezing is meestal rond de 30 - 60 minuten. 

Een interactieve workshop kan van een uur tot een dagdeel duren, ook een hele dag is mogelijk. 

Wat is er nog meer mogelijk? Het thema 'verwachtingen' is ook geschikt als prikkelende opening of afsluiter van een event of inspiratiedag in je organisatie.

Wat kost het? Het tarief voor een lezing met interactie (30-60 minuten) is 650,-, voor een workshop van 2 - 3,5 uur uur is dat 750 à 1000,- exclusief reiskosten en 21% btw. Specifieke wensen voor maatwerk, een ultrakorte lezing of extra lange workshop hoor ik graag van je, zodat ik een passende prijsopgave kan maken. 

Kunnen we ook je boek ‘Wat had je dan verwacht?’ bestellen bij de workshop? Zeker, bij 10 deelnemers of meer is het mogelijk om tegen een gunstige workshopprijs aan elke deelnemer het boek ‘Wat had je dan verwacht?’ mee te geven. 

Hoe ben je terecht gekomen in het geven van workshops? In 2006 ben ik begonnen met schrijven over het onderwerp ‘loslaten’. Daar is veel uit voortgekomen. Het platform lsltn.nl (staat voor loslaten), de boeken Loslaten, Los werken en Los leven. Inmiddels schrijf en spreek ik zo’n 15 jaar over loslaten, je eigen denken verruimen, loskomen van aannames, (werk)drukdrukdruk en rust/ruimte in je hoofd. Verwachtingen werd gaandeweg een hoofdthema en daarover gaat mijn boek 'Wat had je dan verwacht?'

 

Wat doe je bij The School of Life Amsterdam?

Daar geef ik geregeld de avondvullende class Hoe blijf je kalm? Ook geef ik er de intensive De Weg naar Kalmte, een programma van een dag, soms als onderdeel van een vierdaagse 'De Reis van je Leven.' In de online reeks Lessen voor het Leven verzorg ik drie avonden over het thema 'Kalmte'.

Waar ben je vóór? Ik ben er een groot voorstander van om het Toch-Niet-Zo Maakbare leven te omarmen. Daarover maakte ik een manifest dat je kosteloos ontvangt als je je hier je mailadres achterlaat.

 

Pas je zelf elke dag toe waarover je schrijft en spreekt? Ik zou niet durven beweren dat mijn leven kalm en succesvol en onder controle is. Wel heb ik door het schrijven en spreken enorm veel geleerd. De opgedane kennis deel ik met veel plezier – en daar leer ik ook weer elke dag van. 

Ruimte in je hoofd - JW Bijleveld hoofdr
TSOL festival Tivoli Vredenburg.jpg
The School of Life Festival 2019 Jan Wol

Te weinig gestelde vragen

Wat denk je?

Hoe kom je daarbij?

Weet je dat zeker?

Verwachten anderen dit echt van mij of dénk ik dat ze van mij verwachten?

Is dat echt zo of denk je dat ’t zo is? 

Wat had je dan verwacht?

Moet ik succesvol zijn?

Moet ik dat doen? (en alle andere vragen die beginnen met Moet ik….?) 

Van wie moet dat dan?

Wat doen we onszelf aan met het idee dat het leven maakbaar is?

Waarom zou je zekerheid willen?

Hoezo zou onzekerheid er niet mogen zijn?

Wat kan er gebeuren?

En wat nou als je iets wil dat gewoon niet kan? 

En als dat gebeurt, is dat dan echt zo erg? 

Hoe haal je het uit je hoofd?

Als je jezelf voorbijloopt, lach je dan wel even vriendelijk? 

Zou het ook anders kunnen? Kan dit eenvoudiger? 

Hoeveel tijd geef je weg aan een ander, en hoeveel tijd geef je aan jezelf? 

Waar gaat het nou echt om?

Wil ik dit echt?

Wat vind ik hier zelf eigenlijk van?

Wat doet er voor mij werkelijk toe?

Wat is een goede vraag? 

 

Over vragen nadenken is van levensbelang. Door stil te staan bij vragen, ook de ongemakkelijke, kom je dichterbij de ware antwoorden. En dat doe ik graag in een workshop, ook voor jouw organisatie, doelgroep of evenement. Stuur me een bericht met je vraag, ik denk graag met je mee. 

RWS 1.jpeg
Ruimte in hoofd workshop JW Bijleveld hoofdruimte.nl.jpeg
WhatsApp Image 2022-04-28 at 13.11_edited.jpg

Interesse in een verhelderende workshop over anders denken en anders doen?

Ook voor jou verzorg ik graag een korte talk, een workshop van een dag of een dagdeel. Met luchtige diepgang, praktische ideeën en interactie. Stuur me gerust een bericht met je wens of vraag, dan ontvang je snel van mij een voorstel.