top of page

In een tijd van hooggespannen verwachtingen is het waardevol om stil te staan bij twee vragen.
Wat doen verwachtingen met jou? En wat doe jij met verwachtingen? 

Het is fantastisch als alles gaat zoals verwacht, alleen de werkelijkheid valt soms tegen. Steeds is er een vaag gevoel van ‘dat kan beter’, maar hoe dan? Bekijk het eens op een andere manier: verken je verwachtingen. 

 

Veel mensen verwachten nogal wat. Van werk, van hun relatie, van een studie, van het leven én van zichzelf. Meer inhoud, snellere groei of juist minder haast, meer uitdaging, meer duidelijkheid of grip. Ook hebben ze het gevoel dat er veel van hén wordt verwacht. 

Wat had je dan verwacht? Jan Wolter Bijleveld.jpg

Dit boek laat je stilstaan bij twee vragen: wat doen al die verwachtingen met jou, en wat doe jij met verwachtingen? Verwacht er geen wonderen van, laten we realistisch blijven, maar het geeft je zeker nieuwe inzichten in jezelf en wat je kunt doen met keuzes, moeilijkheden, mogelijkheden en met het onverwachte.

 

80% kans dat boek precies voor jou bedoeld is.  Volgens onderzoek zijn de meeste mensen, zo’n 80%, te optimistisch over het leven. Dat is geweldig. Optimisme is stimulerend en houdt je gezond. De keerzijde is dat je teleurgesteld kunt raken als een verwachting niet uitkomt. Maar je kunt ermee leren leven, we blijven optimisten, toch? Door je verwachtingen beter te leren kennen groeit je zelfkennis. 

 

Over de auteur. Jan Wolter Bijleveld deed een communicatie-opleiding en werkte als creatief conceptmaker en tekstschrijver voor veel verschillende organisaties. In 2006 bedacht hij Lsltn.nl (staat voor loslaten) en schreef de boeken Loslaten, Loswerken en Losleven. Hij is als docent verbonden aan The School of Life Amsterdam en geeft workshops en lezingen. Ook maakt hij de podcast Afslag X. Meer informatie over Jan Wolter ->

 

Meer weten? Heb je een vraag of een verzoek naar aanleiding van het boek, stuur me dan dan een bericht.

Enkele reacties in de media

Samenvatting en boekbespreking van 'Wat had je dan verwacht?' in NRC (zie onderaan de pagina)

NRC over 'Wat had je dan verwacht?':

'Het blijkt nuttig om dik 200 pagina's door te denken over verwachtingen, een onderwerp waar de meeste adviesboeken zich er gemakkelijk van af maken met een cliché als 'heb realistische verwachtingen van het leven', zonder uit te leggen hóé een mens dat doet. 'Wat had je dan verwacht?' geeft die uitleg wel.'

Zo krijg je een realistische kijk op het ideale leven. Interview voor de rubriek 'Aldus' in het Parool van 18 november 2021.

Interview in het AD naar aanleiding van het boek 'Wat had je dan verwacht?' En een column in AD Werk.

Boekbespreking in online magazine Wendy over het boek 'Wat had je dan verwacht?'

Wat had je dan verwacht - mediaoverzicht .png
NRC Wat had je dan verwacht.jpeg

‘Wat had je dan verwacht?’

Je denkt dat je weet hoe iets gaat lopen en dan gaat het toch anders uit dan verwacht. Zo ging dat ook bij de publicatie van mijn boek. Bij het lezen van een nieuwsbericht over gebrek aan papier bij drukkers dacht ik nog: het zal je maar gebeuren. Uiteindelijk lag ook mijn boek ruim vier weken later dan gepland in de winkel.

Wat had je dan verwacht? Jan Wolter Bijleveld.jpg
bottom of page