top of page

Ik ben Jan Wolter Bijleveld,
leuk je te ontmoeten

Hoofdruimte__JBF0909-1.jpeg

Met mijn zonen liep ik in de Ardennen langs een rivier. Struinend door heuphoog gras en planten waren we op zoek naar het ‘officiële’ pad. Op een gegeven moment draaide ik mij om en zag hoe wij met z’n drieën een pad in het gras hadden gevormd. Dat was er eerst nog niet. Ik bedacht me hoe een kilometer terug nu wandelaars konden denken: hé kijk, een pad langs de rivier. Tegelijk moest ik denken aan mensen die op zoek zijn naar hun weg of hun pad of iets soortgelijks. Ik was daar net over aan het schrijven en het intrigeerde me, want wat zoek je als je 'jouw pad' zoekt? Iets wat er uitziet als 'een pad' en voldoet aan jouw beeld ervan? Dan kies je mogelijk voor een bestaande route. Dat kan handig zijn, alleen het is een pad van anderen die je zijn voorgegaan. Terwijl als je op zoek bent naar 'jouw pad' hoeft dat er helemaal niet uit te zien als een pad zoals je dat al kent van bestaande en gebaande paden, realiseerde ik me. Soms ben je maar wat aan het struinen. Pas als je achteromkijkt, is een pad herkenbaar. In mijn werk zit, als ik achterom kijk, wel degelijk een rode draad, maar geregeld voelde het ook als ‘ik doe maar wat’, een beetje struinen, en dat blijft mooie momenten en ontdekkingen opleveren.

Ik heb een communicatie-achtergrond. Na een communicatie-studie heb ik een aantal jaren als copywriter gewerkt bij verschillende reclamebureaus. Daarna ben ik verder gegaan als zelfstandig conceptmaker en tekstschrijver om organisaties met een maatschappelijke missie te helpen hun verhaal goed te vertellen. Ook heb ik allerlei redactionele producties gemaakt en de documentaire CHANGE2012. 

In 2006 bedacht ik Lsltn.nl (staat voor loslaten). Daar kwamen de boeken Loslaten (2010), Los werken (2012) en Los leven (2014) uit voort (met co-auteur Ingeborg Deana), die verschenen bij A.W. Bruna Uitgeverij.

In 2021 verscheen mijn boek 'Wat had je dan verwacht?'. Dat gaat, inderdaad, over verwachtingen: wat doen ze met je, wat kun jij ermee doen? Hoge verwachtingen zijn echt een kenmerk van deze tijd, maar kunnen - hoe mooi ook  -  in de weg zitten. Ik denk dat het goed is bewuster stil te staan bij je verwachtingen. Je zelfinzicht groeit en het geeft praktisch houvast in allerlei uitdagende en onverwachte situaties. 

 

Meer over 'Wat had je dan verwacht?' ->

Wat had je dan verwacht_ Jan Wolter Bijleveld_edited.jpg

In de afgelopen 15 jaar ben ik steeds meer lezingen en workshops gaan geven. Voor uiteenlopende organisaties en doelgroepen. Ik heb een speciale plek in mijn hart voor aankomende, jonge professionals/trainees.  Ook draag ik graag bij aan  evenementen. Eerder sprak ik onder meer bij het Happinez Festival, Durf te vragen, Festival Hongerige Wolf, Libelle Academy, Lifelong Learning, Fris in je Hoofd, Learning Lane, Maand van de Spiritualiteit, Maand van de Filosofie en Kukuru (een initiatief van Giel Beelen).

Onderwerpen maak ik graag toegankelijk en bespreekbaar.  Verwachtingen, rust/ruimte in je hoofd, perfectionisme, loslaten, creativiteit. Lees meer over mijn trainingen en workshops.

Sinds 2014 ben ik docent bij The School of Life Amsterdam. Ik verzorg er een intensive, een online opleiding en classes. In de afgelopen jaren mocht ik bijdragen aan onder meer aan diverse edities van Lowlands, Brainwash, Magneet Festival, Tijdloos2020 en het School of Life Festival in Tivoli Vredenburg Utrecht. 

Verder maak ik de podcast Afslag X. Over die ene keuze, ervaring of gebeurtenis die je leven vormt en verandert (afl 1 - 10). Een nieuwe reeks (afl 11 - 20) gaat over het Toch-Niet-Zo-Maakbare leven. Beluister de podcast op Spotify, Apple Podcast en andere kanalen. 

Wil je meer weten? Stuur me gerust een bericht. Ik sta open voor allerlei uitdagingen, samenwerkingen, plannen en andersoortige vernieuwing. Volg mij op instagram of via LinkedIn.

Hoofdruimte__JBF0891-1.jpeg

Een selectie uit de media

Prachtige samenvatting en boekbespreking van 'Wat had je dan verwacht?' in NRC van 9 december 2021.

Zo krijg je een realistische kijk op het ideale leven. Interview voor de rubriek 'Aldus' in het Parool van 18 november 2021.

Interview in het AD van 11 november 2021 naar aanleiding van het boek 'Wat had je dan verwacht?'

Boekbespreking in online magazine Wendy over het boek 'Wat had je dan verwacht?'

Te gast in podcast Kukuru van Giel Beelen, in juli 2020 live opgenomen bij Tijdloos (ID&T; waar ik een week was om workshops te geven).

Interview MT/Sprout (augustus 2017): Ons geloof in maakbaarheid is te groot

Artikel in Elle (november 2019) n.a.v. mijn class Hoe blijf je kalm bij The School of Life Amsterdam

 

Te gast in een aflevering van de BNR Podcast Werkverkenners (december 2019) over hoe ideeën uit de stoïcijnse filosofie je helpt werkstress te verminderen.

 

Naar aanleiding van mijn eerste boek Loslaten: een recensie, een boekbespreking, een interview in Trouw, een korte impressie van mijn lezing bij de Maand van de Spiritualiteit in 2012.

The School of Life Festival 2019 Jan Wol
bottom of page