Hoofdruimte__JBF0891-1.jpeg
Hoofdruimte__JBF0909-1.jpeg

OVER JAN WOLTER BIJLEVELD

Over mijn nieuwste boek 'Wat had je dan verwacht?'

Het is fantastisch als alles gaat zoals verwacht, alleen de werkelijkheid valt soms tegen. Steeds is er een vaag gevoel van ‘dat kan beter’, maar hoe dan? Bekijk het eens op een andere manier: verken je verwachtingen. 

Veel mensen verwachten nogal wat. Van werk, van hun relatie, van een studie, van het leven én van zichzelf. Meer inhoud, snellere groei of juist minder haast, meer uitdaging, meer duidelijkheid of grip. Ook hebben ze het gevoel dat er veel van hén wordt verwacht. Dit boek laat je stilstaan bij twee vragen: wat doen al die verwachtingen met jou, en wat doe jij met verwachtingen? Verwacht er geen wonderen van, laten we realistisch blijven, maar het geeft je zeker nieuwe inzichten in jezelf en wat je kunt doen met keuzes, moeilijkheden, mogelijkheden en met het onverwachte.

Wat had je dan verwacht? Jan Wolter Bijleveld.jpg
Hoofdruimte__JBF0848-1.jpeg

Over 'mijn weg'

Met mijn zonen liep ik in de Ardennen langs een rivier. Struinend door heuphoog gras en planten waren we op zoek naar het ‘officiële’ pad. Op een gegeven moment draaide ik mij om en zag hoe wij met z’n drieën een pad in het gras hadden gevormd. Dat was er eerst nog niet. Ik bedacht me hoe een kilometer terug nu wandelaars konden denken: hé kijk, een pad langs de rivier. Tegelijk moest ik denken aan mensen die op zoek zijn naar hun weg of hun pad of iets soortgelijks. Ik was daar net over aan het schrijven en het intrigeerde me, want wat zoek je als je 'jouw pad' zoekt? Iets wat er uitziet als 'een pad' en voldoet aan jouw beeld ervan? Dan kies je mogelijk voor een bestaande route. Dat kan handig zijn, alleen het is een pad van anderen die je zijn voorgegaan. Terwijl als je op zoek bent naar 'jouw pad' hoeft dat er helemaal niet uit te zien als een pad zoals je dat al kent van bestaande en gebaande paden, realiseerde ik me. Soms ben je maar wat aan het struinen. Pas als je achteromkijkt, is een pad herkenbaar. In mijn werk zit, als ik achterom kijk, wel degelijk een rode draad, maar geregeld voelde het ook als ‘ik doe maar wat’, een beetje struinen, en dat blijft mooie momenten en ontdekkingen opleveren.

Na een communicatie-studie heb ik als copywriter gewerkt bij verschillende reclamebureaus. Daarna ben ik verder gegaan als zelfstandig creatief conceptmaker en tekstschrijver,  vooral voor opdrachtgevers met een maatschappelijke missie. Mijn ambitie is om hun verhaal te verbeteren en goed te vertellen. Ook heb ik allerlei redactionele producties gemaakt, evenals de documentaire Change2012

In 2006 bedacht ik Lsltn.nl (staat voor loslaten). Daar kwamen de boeken Loslaten (2010), Loswerken (2012) en Losleven (2014) uit voort (samen met Ingeborg Deana, uitgeverij A.W. Bruna). In 2016 verscheen Losser werken (uitgeverij Hoofdruimte). Voor diverse organisaties, bibliotheken en evenementen verzorgde ik een workshop of lezing. Ook onder meer bij het Happinez Festival, Durf te vragen, Festival Hongerige Wolf, Libelle Academy, Lifelong Learning, Fris in je Hoofd, Learning Lane, Maand van de Spiritualiteit, Maand van de Filosofie en Kukuru (een initiatief van Giel Beelen). Onderwerpen die ik graag toegankelijk en bespreekbaar maak: verwachtingen, rust/ruimte in je hoofd, perfectionisme, loslaten, creativiteit. Zie mijn aanbod van workshops.

Sinds 2014 ben ik docent bij The School of Life Amsterdam. Ik heb er classes gegeven over rust in je hoofd, perfectionisme en creativiteit. Nu geef ik er geregeld de class Hoe blijf je kalm? (avond), de Weg naar Kalmte (dag) en geef ook workshops en talks voor The School of Life Professional. In de afgelopen jaren mocht ik bijdragen aan onder meer Lowlands (2014, 2019), Brainwash, Magneet Festival, Tijdloos 2020 en het jaarlijkse School of Life Festival dat in Tivoli Vredenburg Utrecht plaatsvindt.

Verder maak ik de podcast Afslag X - over die ene keuze, ervaring of gebeurtenis die je leven vormt en verandert. Daarover ging ik met allerlei mensen in gesprek (afl 1 - 10). Een nieuwe reeks (afl 11 - 20) gaat over het Toch-Niet-Zo-Maakbare leven. Beluister de podcast op Spotify, Apple Podcast en andere kanalen. 

Wil je meer weten? Stuur me gerust een bericht. Ik zeg niet overal ‘ja’ tegen, maar sta altijd open voor allerlei uitdagingen, samenwerkingen, plannen en andersoortige vernieuwing. Volg mij op instagram of via LinkedIn.

TSOL festival Tivoli Vredenburg.jpg
The School of Life Festival 2019 Jan Wol

SELECTIE INTERVIEWS EN RECENSIES.

Prachtige samenvatting en boekbespreking van 'Wat had je dan verwacht?' in NRC

van 9 december 2021.

Zo krijg je een realistische kijk op het ideale leven. Interview voor de rubriek 'Aldus' in het Parool van 18 november 2021.

Interview in het AD van 11 november 2021 naar aanleiding van het boek 'Wat had je dan verwacht?'

Boekbespreking in online magazine Wendy over het boek 'Wat had je dan verwacht?'

'Mijn arbeidsvitaminen' in het programma Arbeidsvitaminen op NPO radio5 (21-12-2021). 

Item in EditieNL van RTL4 op 31-12-2021 en uitgebreider artikel op rtlnieuws.nl over onze verwachtingen van 2022.

Als een van de sprekers droeg ik bij aan het driedaagse event 'Ontwerp je eigen 2021' waar zo'n 2.500 deelnemers online talks volgden. Ook aan het vervolg in juni 2021 droeg ik bij. 

Te gast in podcast Kukuru van Giel Beelen, in juli 2020 live opgenomen bij Tijdloos (ID&T; waar ik een week was om workshops te geven)

 

Interview MT: Ons geloof in maakbaarheid is te groot; over de class die ik geef bij The School of Life Amsterdam

Artikel in Elle (november 2019) n.a.v. mijn class Hoe blijf je kalm bij The School of Life Amsterdam

 

Te gast in een aflevering van de BNR Podcast Werkverkenners (december 2019) over hoe ideeën uit de stoïcijnse filosofie je helpt werkstress te verminderen.

 

Naar aanleiding van mijn eerste boek Loslaten: een recensie, een boekbespreking, een interview in Trouw, een korte impressie van mijn lezing bij de Maand van de Spiritualiteit in 2012.