OVER JAN WOLTER BIJLEVELD.

creëert | schrijft | spreekt : zet je aan het denken

 

 

Met mijn zonen liep ik in de Ardennen langs een rivier. Struinend door heuphoog gras en planten waren we op zoek naar het ‘officiële’ pad. Op een gegeven moment draaide ik mij om en zag hoe wij met z’n drieën een pad in het gras hadden gevormd. Dat was er eerst nog niet. Ik bedacht me hoe een kilometer terug nu wandelaars konden denken: hé kijk, een pad langs de rivier. Tegelijk moest ik denken aan mensen die op zoek zijn naar hun weg of hun pad of iets soortgelijks. Ik was daar net over aan het schrijven en het intrigeerde me, want wat zoek je als je 'jouw pad' zoekt? Iets wat er uitziet als 'een pad' en voldoet aan jouw beeld ervan? Dan kies je mogelijk voor een bestaande route. Dat kan handig zijn, alleen het is een pad van anderen die je zijn voorgegaan. Terwijl als je op zoek bent naar 'jouw pad' hoeft dat er helemaal niet uit te zien als een pad zoals je dat al kent van bestaande en gebaande paden, realiseerde ik me. Soms ben je maar wat aan het struinen. Pas als je achteromkijkt, is een pad herkenbaar. In mijn werk zit, als ik achterom kijk, wel degelijk een rode draad, maar geregeld voelde het ook als ‘ik doe maar wat’, een beetje struinen, en dat blijft mooie momenten en ontdekkingen opleveren.

Creatief concept/tekst

Na een studie Communicatie aan de Hogeschool voor Economie en Management heb ik als copywriter gewerkt (en veel geleerd) bij verschillende reclamebureaus. Daarna ben ik verder gegaan als zelfstandig creatief conceptmaker en tekstschrijver, mede om mijn creativiteit breder te kunnen inzetten. Geleidelijk ben ik me gaan richten op opdrachtgevers met een maatschappelijke missie. Mijn ambitie is om hun verhaal te verbeteren en goed te vertellen. Ook heb ik allerlei redactionele producties gemaakt, evenals de documentaire Change2012

 

Lsltn, boeken, spreken

In 2006 bedacht ik Lsltn.nl (staat voor loslaten). Daar kwamen de boeken Loslaten (2010), Loswerken (2012) en Losleven (2014) uit voort (samen met Ingeborg Deana, uitgeverij A.W. Bruna). In 2016 verscheen Losser werken (uitgeverij Hoofdruimte). Voor diverse organisaties, bibliotheken en evenementen verzorgde ik een workshop of lezing, onder meer Happinez Festival, Durf te vragen, Festival Hongerige Wolf, Libelle Academy, Lifelong Learning, Fris in je Hoofd, Learning Lane, Maand van de Spiritualiteit, Maand van de Filosofie en Kukuru 2021. In oktober 2021 verschijnt mijn nieuwe boek 'Wat had je van verwacht?' (A.W. Bruna Uitgevers).

Sinds 2014 ben ik docent bij The School of Life Amsterdam. Ik heb er classes gegeven over rust in je hoofd, perfectionisme en creativiteit. Nu geef ik er geregeld de class Hoe blijf je kalm? (avond), de Weg naar Kalmte (dag), draag bij aan de Summer School en geef ook workshops en talks voor The School of Life Professional. In de afgelopen jaren mocht ik bijdragen aan onder meer Lowlands (2014, 2019), Brainwash, Magneet Festival, Tijdloos 2020 en het jaarlijkse School of Life Festival dat in Tivoli Vredenburg Utrecht plaatsvindt.

Verder maak ik de podcast Afslag X - over die ene keuze, ervaring of gebeurtenis die je leven vormt en verandert. Daarover ga ik met allerlei mensen in gesprek. Beluister de podcast op Spotify, Apple Podcast en andere kanalen. 

 

Wat ik doe, is samen te vatten als: creatieve concepten maken, schrijven en spreken/workshops geven. En dat doe ik met veel plezier. Een paar kenmerken waarin ik mij goed kan vinden: nieuwsgierig, open, maatschappelijk betrokken, oog voor grote lijnen, onderwerpen toegankelijk en bespreekbaar maken, gevoel voor wat er leeft. 

Onderwerpen waarover ik graag bijdraag: rust/ruimte in je hoofd, aandacht, tijd, (hooggespannen) verwachtingen, perfectionisme, loslaten, creativiteit, moeten/willen, onrust door keuzes. Zie mijn aanbod van workshops.

 

Wil je meer weten? Stuur me gerust een bericht. Ik zeg niet altijd overal ‘ja’ tegen, maar sta open voor allerlei uitdagingen, samenwerkingen, plannen en andersoortige vernieuwing. 

TSOL festival Tivoli Vredenburg.jpg
The School of Life Festival 2019 Jan Wol

VOORUITBLIK

Ik ben altijd bezig met nieuwe afleveringen voor mijn podcast Afslag X - over die ene keuze, ervaring of gebeurtenis die je leven vormt en verandert. Daarover ga ik met allerlei mensen in gesprek. 

 

Van februari - april 2021 loopt de Nescafé-campagne 'Win een mentorsessie', waarin ik een van de zes mentoren ben met wie je 'een goed gesprek bij een kop koffie' kunt winnen.

 

In oktober 2021 verschijnt mijn nieuwe boek 'Wat had je dan verwacht?' bij A.W. Bruna uitgevers.

Ook werk ik aan een roman ‘In het Niets’ over een ambitieuze professional die op zoek gaat naar een lang geleden vermiste miljonair, maar uiteindelijk zichzelf tegenkomt. 

TERUGBLIK: een selectie artikelen, recensies en interviews. 

Als een van de sprekers droeg ik bij aan het driedaagse event 'Ontwerp je eigen 2021' (een initiatief van Giel Beelen), waar zo'n 2.500 deelnemers online talks volgden. 

Webinar 'Verwacht (g)een wonder in 2021' voor Bright Pensioen (7 januari 2021) terugkijken

 

Te gast in podcast Kukuru van Giel Beelen, in juli 2020 live opgenomen bij Tijdloos (ID&T; waar ik een week was om workshops te geven)

 

Interview MT: Ons geloof in maakbaarheid is te groot; over mijn class bij The School of Life Amsterdam

Interview op House of Awareness: Loslaten, het laat mij niet los

 

Een bijdrage aan jijonline over duurzame groei.

 

Artikel in Elle (november 2019) n.a.v. mijn class Hoe blijf je kalm bij The School of Life Amsterdam

 

Te gast in een aflevering van de BNR Podcast Werkverkenners (december 2019) over hoe ideeën uit de stoïcijnse filosofie je helpt werkstress te verminderen.

 

Naar aanleiding van het boek Loslaten: een recensie, een recente boekbespreking, een interview in Trouw, een korte impressie van mijn lezing bij de Maand van de Spiritualiteit

 

Naar aanleiding van het boek Loswerken: een recensie, een mailwisseling.

 

Naar aanleiding van het boek Losleven: een recensie, een krantenartikel.