top of page

Podcast 'Afslag X'

Afslag X – dat is die ene keuze, ervaring of (soms onverwachte) gebeurtenis die je leven vormt en verandert. Daarover ging ik in seizoen 1 met allerlei mensen in gesprek.  'Afslag X' maakte ik volledig in eigen beheer. De podcast was t/m maart 2024 te beluisteren op alle podcast-apps.  

 

1. De Koers van Jan Willem.

Over hoe de aanslag op de NewYorkse twin towers in 2001 zorgde voor een radicaal andere kijk op een loopbaan

 

2. Het Rondje van Fabian.

Succesvolle salesmanager leeft na een 'gouden tijd' vijf jaar als dakloze (of beter gezegd: thuisloze), hervindt zichzelf en helpt nu andere thuislozen.

 

3. Het Avontuur van Anne.

Over een wereldreis die onverwacht veel langer duurde dan gepland - en al even onverwacht eindigde.

 

4. De Tijd van Henk.

Wat als je te horen krijgt dat je nog drie weken te leven hebt? Over de dood en vooral over het leven.

 

5. De Move van Mitchel.

Over de verhuizing van de stad naar een plek midden in de natuur (waar bovendien een bijzonder verhaal aan vast zit over een Indiase goeroe die er zo'n honderd jaar geleden zijn volgelingen verbijsterde).

 

6. De Hit van Liz.

Over een droom die uitkomt: een platencontract, een dancehit in de top40, internationale mogelijkheden, en opeens grote twijfels over het artiestenbestaan.

 

7. De Zus van Giel.

Wat betekent het als je zus of broer overlijdt (iets wat ik zelf ook heb meegemaakt)? We wisselen erover van gedachten wat het bij ons losmaakte.

 

8. De Liefde van Lisette.

Over de ontdekking op je 15e dat je lesbisch bent, je daar 10 jaar tegen verzetten en dan de liefde van je leven tegenkomen dankzij een van de meest extravagante punkzangeressen uit de popgeschiedenis.

 

9. De Compositie van Jelte.

Over de keuze om professioneel muzikant te worden en te blijven.

 

10. De Lijn van Omar.

Over hoe ervaringen je sterker en creatiever kunnen maken, ook als je als vluchteling van Somalië naar Nederland bent gekomen.

In seizoen 2 van ‘Afslag X’ leerde je ook de minder gemakkelijke kanten van het leven kennen omdat ze erbij horen en iets toevoegen als je ervoor openstaat. Ik had fictieve interviews met verschillende kanten van het Toch-Niet-Zo-Maakbare leven.

11. Onzekerheid

Onzekerheid is niet zo geliefd. Toch reageert ze zelfverzekerd: 'Ik ga niet weg, ik weet dat ik bij het leven hoor.' Onzekerheid heeft zelfs mooie kanten. Hoe ga je ermee om? Stem Onzekerheid: Roos de Kok

12. Imperfectie

‘Kunnen we jou ook volgen op social media?’ vroeg ik aan Imperfectie. Ze lachte. ‘Nee, het is nog vooral Perfectie die je daar tegenkomt.’ Toch heeft ze goede hoop dat er geleidelijk ook meer ruimte komt voor Imperfectie. Stem Imperfectie: Henriët Leenen

13. Teleurstelling

Tja, dat was dus even slikken. Had ik een interview gepland met Teleurstelling, maar die kwam niet opdagen. Dus uiteindelijk was hij er toch wel. Teleurstelling, je zoekt ‘m waarschijnlijk niet graag zelf op, maar wat als-ie toch op je pad komt? Stem Teleurstelling: Jolle Bijleveld.

14. Aanvaarding

'Ik wil altijd helpen, maar kom nooit ongevraagd, je moet me toelaten', zegt Aanvaarding. ‘En ja, dat IS lastig.’

Wil je dat beter leren begrijpen, luister dan deze aflevering over en mét Aanvaarding. Stem Aanvaarding: Eline van der Noord.

15. Twijfel

Je moet weten wat je wilt. 'Oké, belangrijk dat je erover nadenkt, fijn als je het weet, maar in hoeverre moet je het wéten?' Of is dat een verwachting die je alleen maar extra onder druk zet? En wat is er mis met twijfel? 'Je kunt me lichter maken door me te delen', zegt Twijfel. Stem Twijfel: Jolie Jacobs.

16. Geduld

‘Kunnen we het nog opbrengen als we ergens op moeten wachten?’ We hebben hoge verwachtingen van hoe snel en hoe iets kan gaan. Soms is geduld een schone zaak. Stem Geduld: Martine de Bruin.

 

17. Vertrouwen

Soms verwachten we te veel van hoeveel grip en controle en zekerheid je kunt hebben over wat er allemaal gebeurt. Waar je dan veel aan hebt, is Vertrouwen. Stem Vertrouwen: Björn Bolderdijk.

18. Tevredenheid.

Iedereen verwacht van alles. En dat is mooi, maar kan ook in weg zitten en zorgen voor rusteloosheid. Lastig om dan tevreden te zijn. Tevredenheid, wat roept dat woord bij jou op? Wat kan het je brengen? Stem Tevredenheid: Marlous van Peppen.

Afslag X spotify icon.png

Podcast  'Ruimte in je hoofd'

Vier afleveringen met de titel 'Ruimte in je hoofd' (onderdeel van de workshopserie Ruimte in je hoofd in het theater van Bibliotheek Utrecht) te vinden in de podcast BIEP BIEP op Spotify. 

#1: Verwachtingen, sept. 2020

#2: Betekenis, nov. 2020 

 #3: Waarderen, dec. 2020

#4: Voornemen, jan. 2021

BIEP BIEP.png
bottom of page