top of page

Beroepkeuzeduidelijkheid
Wat verwacht je van jezelf? Dat besprak ik laatst met een groep trainees in een workshop. ‘Beroepkeuzeduidelijkheid’ was het eigen woord waar een van hen mee kwam. Oftewel: zorgen dat ik weet wat ik wil. 


We hadden het over de hoge verwachtingen die we van onszelf hebben. Hoe die ook mooi en motiverend kunnen zijn, maar ook zorgen voor onrust en druk. Daarom is het goed om je bewust te worden van je verwachtingen.  Allerlei vragen kun je jezelf dan stellen.  Wat wil ik allemaal? Moet dat echt? Wil ik het wel echt? 


Ook bespraken we in hoeverre je verwachting realistisch is én hoe lastig het kan zijn om dat helder te beoordelen.  ‘Beroepkeuzeduidelijkheid’, weten wat je wilt: ik zie veel mensen ermee worstelen. Omdat ze leven met het idee dat je het eerst helemaal helder moet hebben voordat je echt verder kunt met je leven. 

Ook omdat ze aannemen dat anderen het helder hebben voor zichzelf. En alleen zijzelf niet. Het moéten weten geeft een onaangename druk en mogelijk ook een gevoel van tekortschieten. 


Fijn als je weet wat je wilt natuurlijk, maar hoe duidelijk kun je zoiets weten? Mag het ook stap voor stap? En is dat niet gewoon het leven? Nadenken over wat je wilt, dát is belangrijk. 


De discussie over ‘beroepkeuzeduidelijkheid’, de verwachting dat je tijdens je traineeship helemaal duidelijk hebt wat je verder wilt met je werkende leven, zorgde voor een bevrijdend gevoel.


Ik heb veel plezier in dit soort gesprekken over verwachtingen, met allerlei doelgroepen, maar zeker met studenten en trainees. Er komen vanzelf inzichten naar boven waarmee je praktisch mee aan de slag kunt. 


‘Verwachtingen’ is een breed inzetbaar thema waarmee ik persoonlijke ontwikkeling, mentale veerkracht en communicatievaardighedenheden een nieuwe draai geef. Lijkt je dat ook iets voor jouw organisatie/doelgroep? Leuk als je me een bericht stuurt (janwolter@hoofdruimte.nl).

Comments


bottom of page