top of page

Jezelf tegenkomen (op Lowlands)


Als je jezelf tegenkomt, hoe aardig ben je dan tegen jezelf? Daarover ging mijn talk ‘Tripje naar jezelf’ op Lowlands 2023.


Met het team van The School of Life Amsterdam, waar ik sinds de start in 2014 docent ben, leverden we weer een bijdrage aan het programma.


Je bewustzijn kun je verruimen met alle middelen, daarover hoef je veel festivalgangers niets uit te leggen. Een middel dat, wat mij betreft, ondergewaardeerd is: een uitdagende vraag voor jezelf. Ook dat kan zorgen voor verrassende nieuwe inzichten.


Bijvoorbeeld, als je jezelf tegenkomt, kun je op een vriendelijke manier jezelf vragen: wat verwacht ik van mijzelf, nu, in deze situatie, op dit moment?


Om vervolgens geduldig, redelijk en liefdevol naar jezelf te blijven. 


Zoiets lukt meestal wel naar een ander. Of stel dat je zélf wat aandacht en steun nodig hebt en die ander gaat naar jou opeens streng, onredelijk, onrealistisch en ongeduldig zitten doen. Dan lukt het prima om aan te geven: lazer op, hier heb ik niets aan, help me liever, doe-es lief.


Zo zou je ook willen omgaan met je eigen strenge, onredelijke, onrealistische en ongeduldige stemmetje in je hoofd. Dat kwam aan bod in de talk Tripje naar jezelf.


Ook hadden we het Filosofisch Orakel, stand philosophy, waarbij we improviseerden op levensvragen uit het publiek.  Zo leuk om te doen, samen met collega’s Barbara van der Steen, Sandra Klijn, Marijn Moerman, Karim Benammar en Thijs Launspach.


Mooie vraag van een wakkere festivalganger: wanneer ben je geslaagd voor de school of life?


We improviseerden een antwoord dat logisch aansloot bij een eerdere vraag. Maar ’s nachts lag ik er nog over na te denken. Er komt best veel voorbij in zo’n festivalweekend, dus ik lag nog wat uurtjes te herkauwen. Het irritante van improviseren: achteraf bedenk je wat je ook had kunnen antwoorden.


Zo bedacht ik in tweede instantie dat de school of life de enige school is waar je nooit uitgeleerd bent, maar waar je al geslaagd bent op het moment dat je eraan begint.


Jezelf tegenkomen. Leren van het leven. Niet per se om krampachtig iemand te worden, zeker ook om te zien wie je al bent.


Ook met trainingen en workshops draag ik graag bij aan een verdieping van zelfinzicht. Zelfinzicht zorgt voor een basis om een stap verder te komen met persoonlijke ontwikkeling, mentale veerkracht en communicatievaardigheden. Daarvoor heb ik onder meer de programma's 'Wat had je dan verwacht?' en 'Het Toch-Niet-Zo-Maakbare leven' gemaakt.


Is dat mogelijk ook in jouw organisatie een goede aanvulling op wat er al geboden wordt op het gebied van leren en ontwikkelen? Laten we dan eens verder van gedachten wisselen. Leuk als je me een bericht stuurt (janwolter@hoofdruimte.nl).


Onderstaande foto's: Sebastian de Meijer

bottom of page