top of page

Wat verwacht je van 2022?

Op oudejaarsdag werd ik geïnterviewd door Editie NL van RTL4 (over verwachtingen). Het zette mij aan het denken. Wat verwacht ik van 2022?Dat we toch weer vindingrijk en veerkrachtig zijn om er het beste van te maken, binnen de mogelijkheden die er zijn.

Dat het ook komend jaar vast nog wel eens onverwacht anders zal lopen.

Dat er altijd onzekerheden zullen blijven.

Dat je wel ergens vanuit moet gaan, maar dat stellige waarheden heel dun gezaaid zijn.

Dat we een beetje aardig tegen elkaar blijven.

Dat we in 2022 weer wat gaan uitzoomen en niet alles onder een corona-vergrootglas blijven leggen.

Dat het virus (dat al ellende genoeg veroorzaakt) niet óók nog eens in ons hoofd blijft hangen.

Dat de zorg en volksgezondheid aandacht en waardering krijgen die ze verdienen.

Dat we positief kunnen blijven, dat we erop vertrouwen dat als iets nu niet kan, het toch ooit weer een keer wel weer lukt.

Dat we vast wel weer eens onaangenaam verrast of teleurgesteld worden, maar ook dat we daar mee kunnen omgaan.

Dat we het doen met wat we hebben - en ontdekken dat dat heel wat is.

Dat wie het echt zwaar heeft, altijd kan rekenen op hulp en ondersteuning.

Dat we vooral vol optimisme doorgaan en tegelijk realistisch genoeg zijn om te zien dat optimisme soms een valkuil kan zijn.


Ik verwacht van alles van 2022. En ook dat het onverwacht weer anders kan lopen. En dat dat misschien niet per se meteen leuk of gemakkelijk, maar toch ook oké is. Uiteindelijk.


Als je meer inspiratie zoekt voor 2022, vind je mogelijk praktische ideeën of aanknopingspunten in mijn boek ‘Wat had je dan verwacht?’. Wil je rondom het thema ‘verwachtingen’ ook stof tot nadenken in de vorm van een presentatie, een talk of een workshop voor jouw organisatie, dan denk ik graag verder met je mee.

Het is altijd weer interessant om bewust stil te staan bij je verwachtingen. Wat zijn je verwachtingen van een samenwerking, van collega’s, van een leidinggevende. Wat verwacht je in z’n algemeenheid van werk – en van jezelf als het gaat om werk?


Sta bewust stil bij je verwachtingen. En probeer er flexibel mee om te gaan als de werkelijkheid toch anders uitpakt dan je had verwacht. ‘In het moment zijn’, ‘in het NU leven’, al die termen ken je vast wel, en volgens mij gaan ze allemaal over loskomen van je verwachtingen (van wat je vooraf in je hoofd had) en je aandacht richten op wat er is – ook als het anders is dan je had verwacht. Je bewuster zijn van je verwachtingen is dus een onderdeel van positief zijn en positief blijven.


2022 loopt vast weer anders dan verwacht. Ik wens je een gezonde en frisse start van het nieuwe jaar!


PS. Ook plaatste RTL Nieuws een artikel met een uitgebreidere toelichting van mij: hoe om te gaan met verwachtingen en de onvermijdelijke teleurstellingen die daarop volgen?

댓글


bottom of page