top of page

Onzekerheid is oké (denk ik)‘Ja’, dacht ik op de fiets naar mijn werk, ‘goed dat iemand zich zeker genoeg voelde om dit op de Rode Brug in Utrecht te schrijven.’ ‘Iedereen is onzeker’.


‘Hey, het is oké’. Dat is het motto van de overheidscampagne als reactie op het groeiend aantal jongeren dat met mentale gezondheid worstelt. Goed dat er aandacht voor is. Ook de organisatie Psychologie in het Onderwijs doet dat. In workshops voor scholieren, docenten, mentoren en ouders. Ik ben er zelf als freelance trainer actief en sta wekelijks voor een middelbare schoolklas.


Onzekerheid is oké. Net als ongemak en imperfectie. Ze horen bij het leven.


Goed, het kan mooi en motiverend zijn om de lat hoog te leggen om te presteren en te shinen. Geluk en succes en een droomleven worden echter vaak te gemakkelijk voorgespiegeld: gewoon het juiste doen, denken en kiezen, weten wat je wilt, focussen, even de juiste mindset erin programmeren, het is aan jou. Zo maakbaar, zo controleerbaar, zo overzichtelijk.


Er worden hoge verwachtingen gewekt. Je kunt er een vertekend beeld door krijgen van wat 'normaal' is. Dat kan voeding geven aan zelftwijfel en een gevoel van falen. Als het leven in werkelijkheid ingewikkelder is, hoef je niet meteen te denken dat je iets verkeerd doet of niet voldoet. Het gaat anders dan verwacht, en dat is oké. Iedereen heeft moeilijke momenten, iedereen doet maar wat, iedereen is onzeker.


Zelf wil ik ook graag jongeren - ook studenten, trainees en jonge professionals - helpen zich meer oké te voelen over ongemak, imperfectie en onzekerheid. Zelfinzicht, bewustwording van je gedachten, aannames en natuurlijk hoge verwachtingen (het thema waar ik steeds meer mee werk) helpen daarbij om veerkrachtiger en constructiever over jezelf te denken.


Zo droeg ik ook bij aan twee edities van de Wellbeing Week voor Utrechtse studenten en aan een event aan de Universiteit Wageningen. Heb je ook interesse? Neem dan contact met me op.Comments


bottom of page