
Vaakgestelde vragen
Kun je ook voor ons een workshop of lezing verzorgen? Heel graag zelfs. (Wat had je dan verwacht?)
Waar gaat het over? Organisaties vragen me vanwege verschillende aanleidingen. Het kan gaan om persoonlijke ontwikkeling in algemene zin, maar ook over omgaan met werk- en/of prestatiedruk, organisatieverandering, verbetering van samenwerking, of kalmer werken en leven.
Waarin is jouw aanpak uniek en aanvullend als het gaat om 'leren en ontwikkelen'? Ik gebruik het thema 'verwachtingen' als middel om inzicht in jezelf en omgeving te verdiepen en een fris perspectief te geven. Daarbij sluit ik altijd aan bij de 'ontwikkelvraag' van jouw organisatie, team of groep.
Wat levert dat op? Je denken wordt in beweging gezet. We maken een thema (opnieuw) bespreekbaar, dat is op zich al waardevol. Je verkent nieuwe inzichten die ook praktisch toepasbaar zijn. Hoe precies, dat hangt van de 'ontwikkelvraag' af. Het kan gaan over veerkrachtiger denken over uitdagingen. Soms ook constructiever over jezelf denken. Of omgaan met alles waar je tegenaanloop bij verandering en vernieuwing. Of verbetering van communicatie met anderen (en daarmee ook samenwerking).
Voor wie werk je zoal? Voor allerlei organisaties en doelgroepen. Van studenten, trainees en jonge professionals tot iedereen die al genoeg ervaring heeft om te weten dat je nooit bent uitgeleerd. Toezichthouders, managers, onderzoekers, zorgvernieuwers, handhavers, creatievelingen, onderwijsvakmensen en ga zo maar door.
Wat kun je beter niet verwachten? Een VijfStappenPlan met WonderTips voor een Perfect en Moeiteloos Leven.
Wat kun je wel verwachten? Stof tot nadenken. Luchtige diepgang. Interactie, juist ook waarover vaak te weinig gesproken wordt. Groei van zelfinzicht. Uitmondend in praktische ideeën.
Hoelang duurt een workshop, training of lezing? De lengte varieert en is bespreekbaar Een lezing is meestal rond de 60 minuten. Een interactieve workshop duurt 2 tot 3,5 uur, maar ook dagprogramma is mogelijk.
Wat kost het? Lezing met interactie (60 minuten): EUR 650,-. Training/workshop van een dagdeel: EUR 875,- (bedragen excl. reiskosten en 21% btw). Voor bepaalde events en maatschappelijke organisaties heb ik een tarief voor 'culturele instellingen'. Heb je specifieke wensen? Ik denk graag met je mee.
Kunnen we ook je boek ‘Wat had je dan verwacht?’ bestellen bij de workshop? Bij 10 deelnemers of meer is het mogelijk om tegen een gunstige workshopprijs aan elke deelnemer het boek ‘Wat had je dan verwacht?’ mee te geven.
Hoe ben je op dat thema 'verwachtingen' gekomen? In 2006 liet het onderwerp 'loslaten' mijn niet los. Ik begon erover te schrijven. Daarna ook te spreken. Al snel raakte ik geïntrigeerd door verwachtingen. Achter veel onrust, onvrede en onbegrip zitten verwachtingen (die niet uitkomen). Voor mijn boek 'Wat had je dan verwacht?' ben ik verder in het thema gedoken. In elke training, workshop, lezing of intervisie die ik verzorg, leer ik er ook weer meer over.
Kun je iets meer over je achtergrond vertellen? Via deze slingerweg ben ik gekomen waar ik nu sta. Mijn ervaring met schrijven, werken met woorden, creëren en communiceren neem ik mee als lezingen geef of trainingen/workshops verzorg.
Stilstaan bij verwachtingen geeft je (zelf)inzicht waarmee je ook praktisch aan de slag kunt.
-
Groei zelfkennis, wat zijn je verwachtingen, wat leert je dat, wat is er mogelijk, perspectief voor persoonlijke ontwikkeling
-
Scherpere kijk op je (werk)omgeving en (werk)situatie, wat wordt er van je verwacht, wat verwachten anderen om je heen (op diverse niveaus in je organisatie)
-
Veerkrachtiger denken: omgaan met werk- en prestatiedruk, wat zijn je mogelijkheden als het anders loopt dan verwacht
-
Constructiever denken over jezelf
-
Samenwerking/ teamproces, hoe werken wij, bewust stilstaan bij wat we blijkbaar (tot nu toe onbewust) van elkaar verwachten, visieontwikkeling
-
Beter communiceren: gespreksvaardigheden ontwikkelen, duidelijkheid vragen en geven, verwachtingen kenbaar maken en vragen naar 'wat verwacht je?'
Wat zeggen anderen erover?
‘De workshop was leuk en luchtig, terwijl we wel aan het denken werden gezet. Fijn om dit met elkaar te kunnen doen.’
‘De feedback die ik vanuit de groep heb ontvangen, is dat het als een leuke en interessante workshop is ervaren. Met name het stukje bewustzijn en het er gezamenlijk in de groep over hebben.’
‘Je presentatie was boeiend, er zat een goed tempo in en ook de humor ontbrak niet. Naderhand heb ik heel veel positieve reacties ontvangen van collega’s en ook nu refereren mensen er nog aan.’
‘Wakker maker’ op het gebied van verwachtingen: weer even opgefrist en verhelderd hoe dat werkt en wat voor (grote) rol dat speelt. De weken erna werd het er weer vaker bij gehaald in gesprekken, “oja, wat was mijn verwachting?”.
‘De combinatie van jouw humor en uitgebreide kennis over het onderwerp maakt het zowel een plezierige als zinvolle workshop.’
'Humor, praktische voorbeelden, aansprekende en onderbouwde wetenschappelijke/filosofische theorie, leuke gespreksvragen.'
‘Complimenten voor de positieve en interactieve aanpak. Ik waardeer met name jouw enthousiasme, de leuke voorbeelden en jouw vermogen om goed in te spelen op vragen/opmerkingen van de groep.’
‘Ik kan de workshop aanbevelen voor een groep als de onze (jonge professionals) om eens met het onderwerp bezig te zijn, maar ook bij projectteams die bijvoorbeeld met een project starten vanuit verschillende posities en ‘werelden’ (opdrachtnemer en opdrachtgever bijvoorbeeld) of juist al wat langer in de samenwerking zitten die niet lekker loopt.’
‘Deze workshop is geschikt voor groepen die op een laagdrempelige manier aan het denken gezet willen worden over hun individuele beweegredenen om dingen te doen.’
‘Ik kan je lezing eigenlijk aan iedereen van harte aanbevelen. Het is zo’n universeel onderwerp.'
‘Geschikt en relevant voor een doelgroep met hoge verwachtingen, dus de generatie waar wij mee werken! Ook aansprekend voor mensen die aan gaan op rationele/wetenschappelijk onderbouwde/filosofische benadering.




Te weinig gestelde vragen
Wat denk je? Hoe kom je daarbij? Weet je dat zeker? Verwachten anderen dit echt van mij of dénk ik dat ze van mij verwachten? Is dat echt zo of denk je dat ’t zo is?
Wat had je dan verwacht? Moet ik succesvol zijn? En wat is dan succesvol precies? Moet ik dat doen? (en alle andere vragen die beginnen met Moet ik….?) Van wie moet dat dan? Wat wil ik eigenlijk allemaal? Wil ik dit echt? En wat nou als je iets wil dat gewoon niet kan?
Is het leven echt zo maakbaar als het soms voorgespiegeld wordt? Welk verhaal vertellen we onszelf en anderen? Wat vind ik hier zelf eigenlijk van? Wat doen we onszelf aan met het idee dat het leven maakbaar is?
Waarom zou je zekerheid willen? Hoezo zou onzekerheid er niet mogen zijn? Wat kan er gebeuren? En als dat wel gebeurt, is dat dan echt zo erg?
Hoe haal je het uit je hoofd? Als je jezelf voorbijloopt, lach je dan wel even vriendelijk? Zou het ook anders kunnen? Kan dit eenvoudiger?
Hoeveel tijd geef je weg aan een ander, en hoeveel tijd geef je aan jezelf? Waar gaat het nou echt om? Wat doet er voor mij werkelijk toe? Wat is een goede vraag?
Over vragen nadenken is van levensbelang. We zouden vaker mogen stil staan bij vragen, ook de ongemakkelijke. We zouden zorgvuldiger mogen zijn in: om welke vraag gaat het nu precies? Met aandacht een vraag formuleren, brengt zoveel meer dan het vinden van een antwoord. Het is aandacht geven aan wat er speelt, oog hebben voor jezelf en voor mensen om je heen en beter zicht krijgen op wat er echt toe doet. Houvast voor reflectie, gesprek en ontwikkeling.
Geeft dat een idee van mijn aanpak? Ik hoor graag jouw vraag, idee of verzoek. Leuk als je me een bericht stuurt, dan kan ik met je meedenken.



Interesse in een verhelderende ervaring?
Ook voor jou verzorg ik graag een lezing, workshop of training. Met luchtige diepgang, praktische ideeën en interactie. Stuur me gerust een bericht met je wens of vraag, dan ontvang je snel een reactie van mij.