LSLTN.NL  (STAAT VOOR LOSLATEN)

Lsltn (staat voor loslaten) is een productie van Hoofdruimte. In een paar woorden: luchtige diepgang, praktische ideeën, voor ruimte in een vol leven.

2006   Veel moeten. Veel willen. Dingen goed doen – of zelfs perfect. Veel te kiezen. Overal bij zijn. Niks missen. Het gaat vanzelf en is soms best prettig. Alleen…, het gaat maar door. Daarom bedacht ik Lsltn (staat voor loslaten). Een tegengeluid in een wereld van druk-druk-druk en meer-meer-meer. Met aandacht voor het mooie van imperfectie, twijfels en vragen. 

Het begon met verbazing en vragen, dat werd een idee en groeide uit tot een website. Daarna kwamen gadgets zoals het Thing Not To Do-notitieboekje, het Zeg maar dagboek, ansichtkaarten, een weekagenda, nog meer notitieboekjes. Lsltn is op een leuke manier uit de hand gelopen.

In 2010 verscheen het eerste boek Loslaten, daarna volgden in 2012 Loswerken en in 2014 Losleven (Ingeborg Deana/Jan Wolter Bijleveld, uitgeverij A.W. Bruna). In 2016 verscheen Losser werken (Jan Wolter Bijleveld, uitgeverij Hoofdruimte). Van het boek Loslaten (vijf keer herdrukt) zijn inmiddels zo'n 12.000 exemplaren verkocht. 

2020  Na veel over 'loslaten' te hebben gedacht, geschreven en gepraat, lukt het me steeds minder goed om het thema vast te pakken. Zo vaak kreeg ik de vraag  ‘Hoe laat ik los?’ en ik merkte dat ik er geen helder, praktisch antwoord op had. Dat verbaasde en ergerde me eerst. Inmiddels denk ik: het is de verkeerde vraag. Want dan ga je er vanuit dat ‘iets loslaten’ een trucje is, een soort planmatig ding dat je doelgericht kunt doen. Terwijl juist ideeën over de maakbaarheid van het leven een kritische kijk verdienen. Als je iets enórm probeert los te laten, is er een goede kans dat je het juist vasthoudt. Loslaten gaat zeker niet alleen om 'iets doen', het is ook 'iets laten'. Dat idee blijft intrigerend. Het onderwerp laat me dus nog steeds niet los :-) Het leidt tot mijn nieuwe boek 'Wat had je dan verwacht' dat in oktober 2021 verschijnt bij A.W. Bruna Uitgevers. 

In de afgelopen jaren heb ik met groeiend plezier lezingen/workshops gegeven bij onder meer Happinez Festival, Durf te vragen, Fris in je Hoofd, Maand van de Spiritualiteit, Learning Lane, festival Hongerige Wolf en bij diverse organisaties (onder meer overheid, zorg, onderwijs, dienstverlening). 

Sinds 2014 ben ik als docent verbonden aan The School of Life Amsterdam. Hier geef ik onder meer maandelijks de class Hoe blijf je kalm? Ook verzorg ik er talks en workshop, ook voor The School of Life Professional en op diverse festivals (onder meer TSOL Festival in Tivoli Vredenburg en Lowlands). 

Interesse? Wil je me boeken voor een workshop of een lezing? Dit is mijn huidige aanbod van workshops. Wil je meer weten over wat ik specifiek voor jouw organisatie of event kan betekenen? Stuur me gerust een bericht. Met losse groet, Jan Wolter Bijleveld

IMG_2298-870x490.jpg
IMG_3291_edited.png